سایت شاهچراغ/ مشاهده متن خبر
شماره خبر: 222045
تاریخ انتشار: 1403/02/16
اعلام ویژه برنامه های دهه کرامت در سومین حرم اهل‌بیت علیهم السلام/ تولیت حرم مطهر: «سند راهبردی شیراز سومین حرم اهل‌بیت علیهم السلام» در روز بزرگداشت حضرت شاهچراغ(ع)، رونمایی می‌شود

HyperLink

تولیت آستان مقدس احمدی و محمدی علیهماالسلام، از رونمایی «سند راهبردی شیراز سومین حرم اهل‌بیت علیهم السلام»، همزمان با ۲۶ اردیبهشتماه، روز بزرگداشت حضرت احمدبن موسی الکاظم علیهماالسلام، خبر داد.

 

امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳، نشست خبری حجت الاسلام و المسلمین دکتر ابراهیم کلانتری، تولیت آستان مقدس حضرت احمدبن موسی الکاظم شاهچراغ علیه السلام با اصحاب رسانه پیرامون اعلام ویژه برنامه های دهه پرفضیلت کرامت و ششم ذی القعده سالروز بزرگداشت سیدالسادات الاعاظم، برگزار شد.

 

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل آستان مقدس، دکتر کلانتری در ابتدای این نشست خبری اظهار کرد: با توجه به این‌که شهر شیراز، سومین حرم اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام در ایران اسلامی است و در دهه کرامت به‌عنوان یکی از محورهای اصلی برنامه‌های کشوری قلمداد می‌شود، لذا انتشار اخبار و اطلاع‌رسانی‌های مربوط به برنامه‌های حرم مطهر در این دهه مبارک، حائز اهمیت است. از این‌که شما اصحاب محترم رسانه حضور پیدا کردید تا چنین خدمت ارزشمندی در آستان مقدس احمدی و محمدی(ع) داشته باشید، از شما سپاسگزارم.

 

تولیت حرم مطهر به برگزاری چهارمین همایش «حوزه انقلابی، حوزه منتظر» اشاره کرد و گفت: آیین اختتامیه این همایش بزرگ ملی با موضوع محوری «علوم انسانیِ اسلامی» فردا دوشنبه، ۱۷ اردیبهشت‌ماه از ساعت ۸:۳۰ صبح در شبستان امام خمینی(قدس سره) حرم مطهر برگزار خواهد شد و طی آن نخستین «جایزه علوم انسانیِ اسلامی مُحی الدّین» یادمان اندیشمند فقید، آیت الله حائری شیرازی(رحمة الله علیه) به یکی از پیشکسوتان عرصه علوم انسانیِ اسلامی اعطا خواهد شد.

وی ادامه داد: این مراسم با همکاری مشترک حرم مطهر، نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری(دام ظله) در استان فارس و مدیریت حوزه‌های علمیه برگزار خواهد شد. مسؤولیت کار در چهارمین همایش بر عهده مؤسسه علوم انسانی آیت الله حائری شیرازی است و در این همایش، آیت‌الله علی اکبر رشاد عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، سخنرانی خواهد کرد. ایشان یکی از پیشکسوتان و فعالان عرصه علوم اسلامی و علوم انسانی و صاحب تألیفات، مقالات، سخنرانی‌ها و کنفرانس‌های علمی متعدد می‌باشند.

 

تولیت حرم مطهر در ادامه به همایش بزرگداشت یکصدمین سالگرد ارتحال حضرت آیت الله سید عبدالحسین نجفی لاری اشاره کرد و گفت: چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳، ساعت ۸ صبح، شبستان امام خمینی(قدس سره) حرم مطهر، میزبان همایش بین المللی «مرجعیت شیعه، حکمرانی و تمدن اسلامی با محوریت واکاوی اندیشه‌های علامه مجاهد مرحوم حضرت آیت الله حاج سید عبدالحسین نجفی لاری» است. این همایش با همت و مشارکت حرم مطهر حضرت شاهچراغ علیه السلام و دانشگاه جهرم و با حضور اندیشمندان، اساتید حوزه و دانشگاه و پژوهشگرانی که به دبیرخانه همایش، مقاله ارسال کرده‌اند، برگزار می‌گردد. علامه نجفی لاری شخصیت مجاهدی است که اولین حکومت اسلامی را بر اساس نظریه ولایت فقیه، در عصر خود در منطقه جنوب کشور و استان فارس تأسیس کرده است، که فی الواقع این اقدام، کاری بزرگ و نمونه کوچکی از نظام مقدس جمهوری اسلامی بود که پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران به‌وجود آمد. همایش بزرگ پیشِ رو، همایش بزرگداشت یک شخصیت عالِم، مجاهد و مبارز با سلطه استعمار انگلیس در جنوب کشور است، که در آن، ابعاد گوناگون شخصیت و مجاهدت های این عالم ربانی، معرفی خواهد شد.

 

وی در ادامه با اشاره به درپیش بودن دهه کرامت گفت: این دهه پرفضیلت از یکم ذی القعده آغاز و تا یازدهم این ماه ادامه دارد که مصادف با سالروز ولادت باسعادت حضرت معصومه سلام الله علیها در روز جمعه ۲۱ اردیبهشت، روز بزرگداشت سیدالسادات الاعاظم حضرت احمدبن موسی الکاظم علیهماالسلام در روز چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت و سالروز میلاد خجسته حضرت علی‌بن موسی الرضا علیه السلام در روز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت‌ماه است. ویژه برنامه‌های متعدد و متنوعی در طول این دهه در حرم مطهر برگزار خواهد شد که یکی از مهم ترین آن‌ها، رونمایی از «سند راهبردی شیراز سومین حرم اهل بیت علیهم السلام»، همزمان با روز بزرگداشت حضرت شاهچراغ علیه السلام است.

 

تولیت آستان مقدس احمدی و محمدی علیهماالسلام در توضیح «سند راهبردی شیراز سومین حرم اهل بیت علیهم السلام»، گفت: این سند جامع با تلاش‌های چند هزار ساعته جمعی از نخبگان، فرهیختگان و اندیشمندان استان فارس، تنظیم شده است. امام جمعه محترم شیراز، حضرت آیت الله دژکام؛ استاندار محترم فارس، جناب آقای دکتر ایمانیه و تولیت حرم مطهر حضرت احمدبن موسی الکاظم(ع) شورای راه‌بَری این سند را تشکیل می‌دهند. این سند طی جلسات متعدد، تدوین و مورد نقد قرار گرفته است. همچنین جلساتی برای گفتمان‌سازی سند با حضور مسؤولان فرهنگی و سایر مسؤولان استان، برگزار شده است. سند مذکور، اِن‌شاءالله طی مراسم باشکوهی با حضور شخصیت‌های کشوری، لشکری و استانی، در پیش از ظهرِ روز ششم ذی القعده در حرم مطهر رونمایی خواهد شد و در آینده، ابعاد مختلف آن توسط رسانه‌ها به اطلاع عموم خواهد رسید.

 

همایش بزرگ افتخار خدمت، دیگر برنامه شاخص حرم مطهر در دهه کرامت امسال است که تولیت حرم مطهر به آن اشاره کرد و گفت: این همایش با حضور بیش از دو هزار خادم افتخاری حرمین شریفین احمدی و محمدی علیهماالسلام؛ در ساعت ۱۶ روز ۲۶ اردیبهشت‌ماه، مصادف با روز بزرگداشت حضرت احمدبن موسی علیهماالسلام، در شبستان امام خمینی(قدس سره) برگزار خواهد شد و طی آن مراسم، که جمعی از خدام حرم مطهر رضوی(ع) و حرم مطهر حضرت معصومه(س)، نیز در آن حضور دارند، از ۲۵۰ خادم پیشکسوت و برگزیده آستان مقدس، تقدیر به عمل خواهد آمد.

وی در پایان اظهار کرد: بیش از چهل عنوان برنامه در حرم مطهر برای دهه کرامت امسال تدارک دیده شده است؛ از جمله سخنرانی و مدیحه‌سرایی با حضور سخنرانان و مداحان شاخص کشور، ویژه برنامه های مختلف فرهنگی، محافل قرآنی، برپایی نمایشگاه، و برنامه هایی برای بانوان و کودکان، که در ادامه معاونت فرهنگی حرم مطهر، به تفصیل در مورد آن ها صحبت خواهند کرد.

 

در ادامه این نشست خبری، دکتر حجت الله طلایی، معاون فرهنگی، اجتماعی و تبلیغات آستان مقدس احمدی و محمدی علیهماالسلام،  به تشریح ویژه‌برنامه های حرم مطهر در دهه کرامت پرداخت و گفت: ویژه‌برنامه‌های این دهه مبارک از ۱۴ اردیبهشت‌ماه، با مسابقه قرآنی بشری با محتوای قرآنی و حضرت شناسی، آغاز شده و تا ۲۴ اردیبهشت ادامه دارد. ۲۰ اردیبهشت از کتیبه حضرت احمدبن موسی علیهماالسلام که با تلاش هنرمند برجسته استاد عرب تهرانی نگاشته شده، رونمایی می‌گردد. در همین روز از ساعت ۱۵:۳۰، شادپیمایی بزرگ دختران سومین حرم اهل بیت(ع)، از بقعه حضرت ام احمد(س) به سمت حرم مطهر حضرت احمدبن موسی(ع) و تجمع در این بارگاه منور، همراه با اجرای برنامه های مختلف و سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین شهاب مرادی و مداحی حاج مهدی سلحشور برگزار می‌گردد.

 

وی در ادامه به مراسم شب ولادت باسعادت حضرت معصومه سلام الله علیها اشاره کرد و گفت: در شب این میلاد خجسته، بعد از اقامه نماز مغرب و عشاء، در شبستان امام خمینی(قدس سره)، حجت الاسلام والمسلمین شهاب مرادی پیرامون فضایل و مناقب کریمه اهل بیت(س) به ایراد سخن خواهد پرداخت و حاج مهدی سلحشور، مولودی‌خوانی می‌کند.

 

معاون فرهنگی حرم مطهر در تشریح برنامه های سالروز بزرگداشت امین ولایت گفت: صبح روز چهارشنبه، ۲۶ اردیبهشت‌ماه، همزمان با سالروز بزرگداشت سیدالسادات الاعاظم، آیین گلابشویی و غبارروبی مضجع شریف حضرت احمدبن موسی الکاظم علیهماالسلام، با حضور خانواده های شهدای حرم مطهر، و جمعی از خانواده های شهدای مدافع حرم، امنیت و سلامت برگزار می‌شود. ساعت ۱۰ صبح در مراسمی با حضور مسئولین کشوری و استانی از «سند راهبردی شیراز سومین حرم اهل بیت علیهم السلام» رونمایی خواهد شد. در ظهر همین روز، برنامه «سمت خدا»، از حرم مطهر، با اجرای نجم الدین شریعتی و حضور حجت الاسلام والمسلمین ماندگاری، به صورت زنده پخش خواهد شد. ساعت ۱۶، همایش بزرگ افتخار خدمت با حضور خدام افتخاری آستان مقدس برگزار خواهد شد. بعد از اقامه نماز مغرب و عشاء، حجت الاسلام والمسلمین شیخ علیرضا پناهیان سخنرانی و حاج محمود کریمی، مولودی‌خوانی خواهد کرد. پنجشنبه، ۲۷ اردیبهشت نیز، بعد از اقامه نماز مغرب و عشاء، مراسم قرائت دعای روح‌بخش کمیل و مدیحه سرایی با نوای حاج محمدحسین پویانفر، برگزار خواهد شد.

 

معاون فرهنگی حرم مطهر در تشریح برنامه های ولادت باسعادت امام رضا علیه السلام گفت: یکشنبه ۳۰ اردیبهشت، در شب میلاد خجسته این امام همام، بعد از اقامه نماز مغرب و عشاء، حجت الاسلام والمسلمین شیخ علیرضا حدائق به ایراد سخن می پردازد و در ادامه، حاج سیدمحسن بنی فاطمی، مولودی خوانی خواهد کرد.

وی در ادامه به محفل بزرگ قرآنی در حرم مطهر، به مناسبت دهه کرامت، اشاره کرد وگفت: دوشنبه ۲۴ اردیبهشت، همراه با اقامه نماز مغرب و عشاء، محفل انس با قرآن کریم، با تلاوت قاری بین المللی استاد حمید شاکرنژاد و قاری برتر کشوری استاد عباس رحمدار، با حضور مجری توانمند شبکه قرآن و معارف سیما، سید وحید مرتضوی، همراه با اجرای تواشیح، در حرم مطهر برگزار خواهد شد.

 

برگزاری مراسم عقد ازدواج جمعی از جوانان، همزمان با ایّام ولادت خجسته حضرت معصومه سلام الله علیها، حضرت علی بن موسی الرضا علیه السلام، و روز بزرگداشت حضرت احمدبن موسی الکاظم علیهماالسلام(به صورت رایگان)، در تالار پیوند آسمانی حرم مطهر، برپایی نمایشگاه ستاره های زمین شامل روایتگری سیر تشکیل جلسات خانگی قرآن کریم از صدر اسلام تاکنون، در طبقه دوم شبستان امام خمینی(قدس سره)، انجام مشاوره تخصصی خانواده و مشاوره تخصصی ویژه دختران، بصورت رایگان توسط مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره دینی حرم مطهر، برگزاری محافل قرآنی و کارگاه های آموزشی مختلف ویژه بانوان، برپایی نمایشگاه تابلوهای قرآنی در سالن دارالقرآن حرم مطهر، برپایی غرفه ویژه کودکان همراه با روایت‌گری زندگی حضرت احمدبن موسی علیهماالسلام، برگزاری طرح معرفت زیارت و برگزاری مسابقات مختلف در فضای مجازی، از دیگر برنامه های دهه کرامت در حرم مطهر حضرت شاهچراغ علیه السلام است که معاونت فرهنگی حرم مطهر به آن ها اشاره کرد.

 

در ادامه این نشست خبری، حجت الاسلام والمسلمین منصور مهدوی، عضو هیأت علمی دانشگاه جهرم، پیرامون همایش «مرجعیت شیعه، حکمرانی و تمدن اسلامی با محوریت واکاوی اندیشه‌های علامه مجاهد مرحوم حضرت آیت الله حاج سید عبدالحسین نجفی لاری» به ایراد سخن پرداخت.

 

وی اظهار کرد: همایش واکاوی اندیشه های علامه مجاهد سید عبدالحسین لاری، به مناسبت صدمین سال درگذشت این فقیه مجاهد، به همت تولیت محترم حرم مطهر حضرت احمدبن موسی علیمهاالسلام و دانشگاه جهرم، در ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ برگزار می گردد.

وی در ادامه به زندگی و شخصیت علامه نجفی لاری اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه شخصیت، افکار و عملکرد علامه سیدعبدالحسین لاری تا حدود زیادی از نظر مردم و نخبگان مهجور مانده است در ابتدا لازم است مقداری درباره این فقیه مجاهد، توضیح داده شود. سیدعبدالحسین لاری در ۲۰ دی ۱۲۲۶ (۳ صفر ۱۲۶۴) در نجف به دنیا آمد. پدرش سیدعبدالله دزفولی نجفی بود و ایشان از سادات شاه رکن الدین دزفول است که در این شهر مقبره دارد. سیدعبدالحسین از ۷ سالگی تحصیلات خود را در نجف شروع کرد و در نهایت از محضر اساتید برجسته ای چون میرزای شیرازی (صاحب فتوای تحریم تنباکو)، شیخ محمدحسین کاظمینی، شیخ لطف الله مازندرانی و شیخ محمد ایروانی و ملاحسینقلی همدانی، فیض برد. در واقع ایشان دو قله فقه (میرزای شیرازی) و عرفان (ملاحسینقلی همدانی) را درک کرد. ملا حسینقلی همدانی می گفت: هر کس درس من می آید یا متقی باشد یا مجاهد. وی در نهایت در سن ۲۲ سالگی از اساتید خود اجازه اجتهاد گرفت.

 

این استاد دانشگاه درباره شاگردان و آثار علامه گفت: علامه نجفی لاری شاگردان بسیاری را تربیت کرد که برخی مانند سیدعبدالباقی شیرازی و سیدعبدالمحمد آیت اللهی مرجع تقلید بودند. آثار بسیاری نیز از ایشان به جا مانده از جمله المعارف السلمانی، اکسیر السعاده فی اسرار الشهاده (درباره سیدالشهدا علیه السلام)؛ تقریرات فقه؛ تعلیقه بر رسائل؛ تعلیقه مکاسب؛ تعلیقه بر ریاض؛ تعلیقه بر جواهر الکلام.

وی اظهار کرد: در سال ۱۲۷۱ و در حالی که سید ۴۵ ساله بود به دلیل تشدید سیاست‌های استعماری انگلیس و ظلم برخی خوانین منطقه، گروهی از مردم لار به همراهی حاج علی لاری به نجف رفته از مرجع اعلای شیعه جناب میرزای شیرازی درخواست می کنند که یک مجتهد را به لار بفرستد تا امورات آنها را سرپرستی کند. پس از مشاوره بسیار، نهایتا از سیدعبدالحسین لاری دعوت می کنند و ایشان نمی پذیرد ولی به دلیل دستور استادش در نهایت راهی لار می شود. حضور جناب سید در ایران همزمان با اواخر حکومت ناصرالدین شاه قاجار است. در دوره قاجار، برخی بخش‌های شمال غربی و شرقی کشور طی چند جنگ و با عهدنامه های استعماری گلستان، ترکمنچای و پاریس از کشور جدا شد، ولی پس از آن بدون آنکه جنگی رخ دهد همچنان روند تجزیه کشور ادامه یافت. تا جایی که در عهدنامه آخال، شمال شرق و در عهدنامه گلداسمیت ۱ و ۲ ، بخش‌های مهمی از بلوچستان و سیستان از کشور جدا شد. سال ۱۲۸۵ هجری شمسی، روسیه و انگلیس طی معاهده ۱۹۰۷م. با تقسیم ایران به سه بخش شمالی (زیر نظر روسیه)، جنوب (زیر نظر انگلیس) و مرکز (منطقه بیطرف) زمینه تجزیه چندباره ایران را فراهم می آورند. با توجه به کشف نفت در خوزستان و تلاش انگلیس برای حفظ هند، استعمار انگلیس قصد داشت منطقه جنوب کشور را نیز جدا کند. لذا با تشکیل پلیس جنوب گام مهمی برای اجرای مقاصد استعماری خود برداشت.

حجت الاسلام والمسلمین مهدوی گفت: سیدعبدالحسین لاری برای مقابله با نقشه های استعماری، فتوای جهاد صادر کرده و چنین می‌نویسد: «بر هر کس و هر جا از فرق مسلمین خارج و داخل، حتی بر نسوان و صبیان و سلطان و فرمانروا و قوام و اعراب ... واجب فوری و عینی است ... جهاد و دفاع این کفار حربی ابالیس انگلیس و اعوان ایشان...». صولت الدوله قشقایی جانانه به ندای سید پاسخ داده و در مقابل استعمار و دنباله های داخلی آنها ایستاد. قهرمانانی چون رئیسعلی دلواری، زائر خضرخان، ناصر دیوان کازرونی و ... نیز به مبارزه و جهاد علیه استعمار انگلیس پرداختند. با آنکه قیام این قهرمانان در مواردی شکست خورد ولی مانع از تجزیه کشور شده و نقشه انگلیس را ناکام گذاشت. گفتنی است سید عبدالحسین لاری بر لزوم بازپس‌گیری مناطق تجزیه شده ایران فتوا داده و همگان را به اجرای آن فرا می خواند.

 

وی پیرامون مهمترین اقدامات سید عبدالحسین لاری پس از مهاجرت به ایران گفت:  نخستین اقدام وی، تشکیل حکومت اسلامی بود، سید توانست با ایجاد انسجام داخلی و تشکیل قوای نظامی، برای اولین بار حکومت اسلامی را تشکیل دهد. بر این اساس مقام معظم رهبری(مدظله العالی) درباره ایشان می‌فرمایند: «مرحوم سید عبدالحسین لاری پرچم جهاد و مبارزه‌ی با اشغالگران را برافراشت؛ و اولین نمونه‌ی کوچک، ولی پرمعنا از حکومت اسلامی را، در این خطه(فارس و بوشهر) تشکیل داد.» در جای دیگر، معظم لَه می فرمایند: «مرحوم آقا سید عبدالحسین لاری در نوع خودشان، یک روحانی بینظیرند... که من نظیرش را تا زمان خودمان - یعنی تا زمان امام خمینی رضوان‌الله‌تعالی‌علیه - واقعاً در هیچ کس سراغ ندارم؛ با این عظمت مقام و شموخ آن مرتبه‌ی علمی و سیاسی و فرهنگی و آگاهی و شجاعت.»

 

حجت الاسلام والمسلمین مهدوی، برپایی نماز جمعه را دومین اقدام مهم سید عبدالحسین لاری پس از مهاجرت به ایران عنوان کرد و گفت: از جمله اقدامات مهم ایشان در دوره حکومت خویش، برپایی نماز جمعه بود که بعد از آن نیز همچنان بدان پایبند بودند و سرانجام این عالم ربّانی در روز جمعه ۱۹ اردیبهشت ۱۳۰۳،  بعد از نماز جمعه بدرود حیات گفت. ایشان مصداق اَتَم یک عالم انقلابی است که در یک قرن گذشته زندگی کرده است و اگر ما به دنبال حوزه انقلابی هستیم لازم است به تبیین شخصیت این بزرگوار اهتمام ورزیم.


نظرات کاربران

1
  ارسال نظر
نام:
ایمیل:
نظر:
کد امنیتی:

200 کاراکتر




گزارش های تصویری


جست و جو در سایت