یکی از اهداف بزرگ در کار افراد مرتبط با گردشگران بینالمللی، این باشد که دستاوردهای انقلاب را به صورت غیر مستقیم انتقال دهند. سیاست کشور این نیست که کشورهای غربی بگویند ایران میخواهد به اجبار انقلاب خود را به دیگران تحمیل کند؛ قصد صادر کردن انقلاب را نداریم، چراکه انقلاب خودش صادر شده است، اما باید واقعیتها را منتقل کنیم.
صبح امروز سهشنبه ۱۵ آبانماه، مراسم افتتاحیه دوره ملی گردشگری تعالی، با حضور حجت الاسلام والمسلمین دکتر ابراهیم کلانتری، تولیت آستان مقدس احمدی و محمدی(علیهماالسلام) و اساتید و فعالان حوزه گردشگری از سراسر کشور، در سالن شهید آیت الله دستغیب حرم مطهر برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل آستان مقدس، دکتر کلانتری در ابتدای این نشست ضمن عرض خیر مقدم به حاضران و آرزوی بهرهمندی از فیوضات معنوی سومین حرم اهلبیت عصمت و طهارت علیهم السلام، بر اهمیت صنعت گردشگری در دنیای جدید اشاره کرد و گفت: ۱۴۰۰ سال پیش، خداوند متعال، در آیات متعدد قرآن کریم بر سیر و سیاحت در جهان و درس گرفتن از آن، توصیه کرده است؛ «قُلْ سِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَانْظُرُوا كَيْفَ بَدَأَ الْخَلْقَآیات...»؛ « بگو: در زمین بگردید پس با تأمل بنگرید که چگونه مخلوقات را آفرید»(آیه ۲۰ سوره عنکبوت). «أَفَلَمْ يَسِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَيَنْظُرُوا كَيْفَ كَانَ عَاقِبَةُ الَّذِينَ مِنْ قَبْلِهِمْ...»؛ «آیا در روی زمین سیر نکردهاند تا عاقبت حال پیشینیانشان را بنگرند؟»( آیه ۱۰۹ سوره یوسف). حال که چندین قرن از آن زمان گذشته، انسان عصر جدید پی به اهمیت گردشگری برده است و هم اکنون گردشگری به یکی از پردرآمدترین صنعتهای جهان تبدیل شده است و مختص به یک یا دو کشور خاص نیست و همه دنیا تقریباً به یک شکلی به این صنعت بزرگ و سیر و سیاحت، توجه دارند.
وی ادامه داد: اگر به میدان سرخ مسکو رفته باشید، تقریبا علی الدوام هزاران گردشگر از سراسر دنیا در آن رفت و آمد دارند، به طوری که حرکت سخت است و به راحتی نمیتوان قدم زد، معادل کشورهای دارای نفت و گاز، خود گردشگری در کشور روسیه درآمد دارد، در چین، هند و اروپا و البته کشور خودمان هم، وضع به همین گونه است. یعنی در تعطیلات و مناسبتهای مختلف میلیونها نفر به نقاط مختلف کشور سفر میکنند.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، با بیان اینکه وقتی که موضوعی مثل گردشگری در دنیا اینقدر جدی میشود، قطعاً باید جهتمند و داری هدفگذاری باشد، گفت: جهتدار کردن این کار در کشور خیلی سخت نیست، یعنی آنقدر زمینهها فراهم شده، امکانات گسترده است و وسایل ارتباط جمعی به وفور در اختیار همه ما است که به راحتی میشود این کار بزرگ را هدفمند و برای آن برنامهریزی کرد. در دنیا هیچ کار بدون جهت و هدف وجود ندارد و هیچ آدم بی دینی هم در دنیا نیست؛ همان کسی هم که ادعای بی دینی میکند خودش یک مکتب و دین است، قرآن کریم به صراحت در سوره کافرون به پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) این نکته را بیان میکند؛
«قُلْ يَا أَيُّهَا الْكَافِرُونَ ﴿۱﴾ لَا أَعْبُدُ مَا تَعْبُدُونَ ﴿۲﴾ وَلَا أَنْتُمْ عَابِدُونَ مَا أَعْبُدُ ﴿۳﴾ وَلَا أَنَا عَابِدٌ مَا عَبَدْتُمْ ﴿۴﴾ وَلَا أَنْتُمْ عَابِدُونَ مَا أَعْبُدُ ﴿۵﴾ لَكُمْ دِينُكُمْ وَلِيَ دِينِ ﴿۶﴾»؛ «بگو اى كافران؛ آنچه مى پرستيد، نمى پرستم (۲) و آنچه مى پرستم، شما نمى پرستيد (۳) و نه آنچه پرستيديد، من مى پرستم (۴) و نه آنچه مى پرستم، شما مى پرستيد (۵) دين شما براى خودتان و دين من براى خودم(۶)».
دکتر کلانتری تصریح کرد: کفر و بیدینی هم یک دین است، یعنی یک آیین، روش و یک مسیر حرکت است. زمانی که هرچیزی در دنیا هست جهتدار میباشد، آیا میتوان گفت که گردشگری بیجهت و بیهدف است؟ قطعاً دارای هدف میباشد، این هدفها را چه کسی مشخص میکند؟ ممکن است دولتها، یا کانونهایی که به این کار دسترسی دارند و یا خود فرهنگهای رایج و آیینهایی که مورد توجه است، گردشگری را جهتمند کنند. سالانه میلیونها نفر در نقاط مختلف جهان جابجا میشوند، به این دلیل که بنده کشورهای مختلف را دیدهام بر اساس دیده خود بیان میکنم، میلیونها نفر از غرب به شرق میروند و برعکس میلیونها نفر از شرق به غرب میروند، اینها با خودشان غیر از ارزهایی که جابجا میکنند - که این برای خیلیها هدف میباشد - صدها فرهنگ، سنت و ایده هم جابجا میکنند.
وی با بیان اینکه گردشگری، تفریحِ تنها نمیباشد؛ گفت: خیلی اوقات گردشگریها باعث از بین رفتن فرهنگ یک منطقه و جایگزینی یک فرهنگ جدید میشود، یعنی بر اساس همین مهاجرت و رفت و آمدها، یک اصول، سبک زندگی و یک سری ارزشهای جدید حاکم میشود و جهانبینی دیگری شکل میگیرد. در جمهوری اسلامی و در کشور ایران بزرگ که در افکار عمومی از آن به عنوان کشور امام زمان(عج)، کشور اهلبیت(ع) و امام رضا(علیه السلام) یاد میشود، ما قطعاً باید با یک محاسبه، برنامهریزی و یک هدفگذاری دقیق عملیاتی، در این زمینه تلاش کنیم، جمهوری اسلامی ایران تنها کشوری است که ساختار سیاسی آن جمهوری بر اساس مکتب اهل بیت عصمت و طهارت(ع) است. اسماً تعداد زیادی جمهوری اسلامی وجود دارد؛ اما جمهوری اسلامی مبتنی بر اسلام ناب محمدی(ص) و ساختار سیاسی منحصر به فردی که در دنیا بر اساس اسلام ناب شکل گرفته باشد، فقط جمهوری اسلامی ایران است؛ لذا وقتی خبرنگاران در پاریس بارها از امام خمینی(رحمت الله علیه) پیرامون این نظام سوال میکردند که این چیزی که شما بیان میکنید چیست و ما تاکنون در مورد آن نشنیدهایم، امام(ره) در پاسخ، این را عنوان میکردند که در گذشته چنین نظامی وجود نداشته است و در حال حاضر هم در نظامهای دنیا وجود ندارد، در ادامه حضرت امام(ره) این نظام و ساختار مد نظرشان به نام جمهوری اسلامی ایران را تشریح میکردند. و امروز برخلاف میل استکبار جهانی و دشمنان این کشور، بحمدالله هم آرمانهای والای انقلاب اسلامی در دنیا مطرح و هم نظام جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک نظام سرافراز و قدرتمند در دنیا شناخته شده است.
رئیس انجمن علمی انقلاب اسلامی، اظهار کرد: در دنیا برای هیچ یک از انقلابهای بزرگ، به اندازه انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی ایران کتاب، مقاله، همایش و نشست علمی برگزار نشده است. نه برای انقلاب فرانسه و روسیه، و نه چین، کوبا و الجزایر، برای هیچ کدام اینقدر کار نشده است، که برای جمهوری اسلامی کار شده است و باز به لحاظ دشمنی هم با هیچ کدام از انقلابهای دنیا به اندازه انقلاب اسلامی ایران دشمنی صورت نگرفته است. همچنین پرتو افشانی هیچ کدام از انقلابها در دنیا به اندازه انقلاب اسلامی ایران نبوده است. دشمنان دائماً به سمت این انقلاب، سنگ، تیر و بمب انداختند اما همه آنها به یک منبع عطر شلیک کردند و البته باعث شده آن عطر متصاعد گردد و دنیا را فرا بگیرد. یعنی هرچه دشمنی کردند، در نهایت به نفع انقلاب تمام شده است.
وی اظهار کرد: بسیاری از گردشگران بین المللی به ایران میآیند تا ثمره این انقلاب را مشاهده و با این مردم آشنا بشوند، برای آنها مهم است که چه اتفاقی افتاده که یک ملت با دست خالی و با هزاران مانع، این مسیر را طی کرده است، ابرقدرتها را سر جای خود نشانده و مستقلترین کشور دنیا به لحاظ سیاسی شکل گرفته و بتدریج در علم، صنعت و اقتصاد پیشرفت کرده است، ماهواره ساخته، قدرت هستهای شکل گرفته، در فناوری نانو به یکی از قدرتهای جهان تبدیل شده است و در شبیه سازی، یکی از کشورهای برتر دنیا میباشد، در کشاورزی تقریباً به خودکفایی رسیده است و دهها دستاورد دیگر.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، اضافه کرد: در بعضی از همایشهای بین المللی که در کشور برگزار شده، مشاهدهکردهام که از کشورهای دیگر دنیا در جلسات ما شرکت میکنند، بعد که تریبون دست آنها داده میشود مشاهده میکنیم که آنها نسبت به انقلاب ما هم اطلاعاتشان بیشتر شده است و هم عشقشان به این انقلاب بیشتر از ما میباشد، ما خودمان در وسط این دریا حضور داریم و قدردان آن نیستیم، آنهایی که در تاریکیها هستند، با همه وجود پیرامون این انقلاب، تلاش و استقامت میکنند.
تولیت آستان مقدس احمدی و محمدی علیهماالسلام، گفت: معتقد هستم که یکی از اهداف بزرگ در کار دوستانی که میخواهند با گردشگران بینالمللی مرتبط باشند این است که این واقعیتها و دستاوردهای انقلاب را به صورت غیر مستقیم انتقال دهند. سیاست کشور این نیست که کشورهای غربی بگویند ایران میخواهد به اجبار انقلاب خود را به دیگران تحمیل کند؛ قصد صادر کردن انقلاب را نداریم، چراکه انقلاب خودش صادر شده است و خود دشمنان هم به این روند کمک کردهاند که انقلاب صادر بشود؛ اما باید واقعیتها رو منتقل کنیم، به ویژه شهر شیراز و حرم مطهر حضرت احمد بن موسی علیهماالسلام که هر دو از مقاصد منحصر به فرد گردشگری هستند. به تعبیر مقام معظم رهبری(مدظله العالی) که فرمودند شهری که بالاترین نصاب درهمآمیختن دین، حماسه و هنر را با یکدیگر دارد شیراز است، و این تقریباً در کشور کم نظیر میباشد. از زمانی که حضرت احمد بن موسی علیهماالسلام به این منطقه تشریف آوردند، از آن تاریخ تا امروز دائماً وضعیت همین بوده است؛ کنار هم قرار دادن و ادغام کردن دین، حماسه و هنر، که برای همه آنها شاهد بارز داریم و این جداً خود یک فرصت مهم است. البته گردشگرانی که به شیراز میآیند با آنهایی که به سمت قم و جاهای دیگر میروند متفاوت هستند، همین جهتهای خاص شیراز آنها را به سمت خود میکشاند، گردشگران زیارت، سلامت، سیاحت، هنر و فرهنگ، همه گونه داریم و این بهترین فرصت است برای کسانی که بخواهند به صورت هدفمند در حوزه گردشگری تعالی بخش کار بکنند.