امروز چهارشنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۳، حجت الاسلام و المسلمین محمد محمدیان، معاون ارتباطات حوزوی دفتر مقام معظم رهبری(دام ظله)، در مراسم افتتاحیه هفتمین اجلاسیه «همایش بینالمللی اندیشه های قرآنی حضرت آیت الله العظمی امام خامنهای(مدظله العالی)» در آستان مقدس احمدی و محمدی علیهمالسلام، با بیان اینکه یکی از اصول نگاه مقام معظم رهبری(مدظله العالی) به قرآن کریم، توجه به رویکرد جریانی میباشد، گفت: موضوع حق و باطل، در قرآن به عنوان دو جریان اصلی که همیشه در مقابل هم قرار دارند مورد توجه ایشان بوده است و بیشترین تحلیلهای ایشان در کتابهای تفسیریشان، جریانیدیدن موضوع حق و باطل و فهم درست از ابعاد و لایههای حق و باطل و جداسازی بین اصول و فروع در این دو موضوع و در نهایت موضوع مبارزه دائمی حق و باطل است.
حجت الاسلام و المسلمین محمدیان ادامه داد: از همه عزیزان تقاضا دارم که تفسیر سوره حشر رهبر معظم انقلاب(دام ظله) را مطالعه بفرمایید، سوره حشر، سوره عقبنشینی مفتضحانه یهود از مدینه است، همان موضوعی که ما امروز کاملاً با آن مواجه هستیم، یک غده سرطانی بسیار مستکبر و ظالم در منطقه ما که انشاءالله مقدمات افتضاح و خروج ذلیلانهاش از منطقه فراهم شده است؛ در این کتاب، تفسیر این آیات را میتوانید مشاهده بکنید و آن را با وضعیت امروز تطبیق بدهید؛ ایشان کلمه «حشر» را اینگونه معنی میکنند اخراج مقتدرانه؛ «لِأَوَّلِ الْحَشْرِ»؛ یعنی اینکه یهودیهای متعصب، معاند و لجوجی که در مدینه حضور داشتند با قدرت و اقتدارِ اسلام اخراج شدند، در این کتاب شما میتوانید آنچه که اهمیت دارد یعنی آن امیدهایی که ایشان از آیات قرآن استنباط و به خوبی برای ما ترسیم میکنند را برای درهم شکستن استخوانهای باطل و از آن طرف عظمت عزت و جریان حق، میتوان مشاهده کرد.
وی اظهار کرد: انشاءالله دوستان تفسیر سوره حشر را بر کتابهای دیگر ایشان مقدم بدارید، چونکه بحث روز ما است. ذیل بحثهایی که ایشان در سوره حشر دارند، نکتهای را خدمتتان عرض میکنم که این را از مطالب ایشان استنباط کردهام و میخواهم شما را مهمان این بحث بکنم که وعدههای الهی در قرآن برای پیروزی جریان حق بر باطل یک سیر عجیب را طی میکند، که این سیر را خدمت دوستانی که اهل تحقیق هستند و با قرآن انس دارند عرض میکنم، نمیشود همه آیات را خواند ولی فهرستوار و با ترتیب نزول این آیات، که این خیلی نکته عجیبی است که ببینیم قرآن این وعدهها را از کجا شروع کرده و وعدههای الهی برای پیروزی حق به کجا ختم شده است.
وی ادامه داد: در دوره مکه که هنوز شعله کوچکی از اسلام داشت زبانه میکشید و به تدریج این نور شروع به تابش کرده بود، اولین آیهای که به عنوان وعده الهی نازل شده است کدام آیه بوده است؟ این را از باب ترتیب نزول سورههای قرآن عرض میکنم؛
وَنُرِيدُ أَنْ نَمُنَّ عَلَى الَّذِينَ اسْتُضْعِفُوا فِي الْأَرْضِ وَنَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَنَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِينَ* وَنُمَكِّنَ لَهُم فِي ٱلأَرضِ وَنُرِيَ فِرعَونَ وَهَمَنَ وَجُنُودَهُمَا مِنهُم مَّا كَانُواْ يَحذَرُونَ»؛ «و ما اراده داشتیم که بر آن طایفه ضعیف و ذلیل کرده شده در آن سرزمین منّت گذارده و آنها را پیشوایان (خلق) قرار دهیم و وارث (ملک و جاه فرعونیان) گردانیم* و براى آنها (طايفۀ مستضعف) در آن سرزمين امكان [و اسباب] تسلّطّ فراهم آوريم و به فرعون و هامان و لشكريانشان آنچه را كه از آن برحذر بودند، از ناحيه آنها (طايفۀ مستضعف) بنمايانيم»؛ (آیات ۵ و ۶، سوره قصص).
این اولین آیهای است که خداوند در مکه برای آینده جریان حق بیان فرموده است؛ خداوند اراده کرده است که بر مستضعفین منت، یعنی لطف خاص داشته باشد که آنها را از رهبران قرار بدهد و وارث مستکبران کند؛ خداوند اراده کرده است امکانات زمین را در اختیار آنها قرار بدهد و در نقطه مقابل، شکست و خواری را به فرعونیان نشان بدهد؛ این اولین آیهای است که در بیان سیر جریان حق خداوند در مکه و در سوره قصص نازل فرمود.
معاون ارتباطات حوزوی دفتر مقام معظم رهبری(دام ظله)، گفت: چند سوره بعد در آیه ۸۱ سوره مبارکه اسراء که باز در مکه نازل شده است خداوند میفرماید:
«وَقُلْ جَاءَ الْحَقُّ وَزَهَقَ الْبَاطِلُ إِنَّ الْبَاطِلَ كَانَ زَهُوقًا»؛ « بگو: حق آمد و باطل نابود شد. حقا كه باطل نابودشدنى بود.»؛ (آیه۸۱، سوره اسراء). «زهوق»؛ به معنی هلاکت و نابودی است. این بیان برای مومنان یک بشارتی بود که به پیروزی حق یقین داشته باشند و با امید به آینده روشن استقامت بورزند؛ آیه سوم در این زمینه که باز در مکه نازل شده است مربوط به آیه ۱۰۳ سوره یونس میباشد که خداوند در آنجا میفرماید:
«ثُمَّ نُنَجِّي رُسُلَنَا وَٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ كَذَلِكَ حَقًّا عَلَينَا نُنجِ ٱلمُؤمِنِينَ»؛ «آنگاه پيامبرانمان و كسانى را كه ايمان آوردهاند مىرهانيم. زيرا بر ما فريضه است كه مؤمنان را برهانيم». «كَذَلِكَ» یعنی که همیشه این چنین است؛ حقی است بر عهده ما با اینکه هیچکس از مخلوقها حقی بر عهده خدا ندارد، خداوند میگوید من میپذیرم حقی است بر عهده من که مومنین را نجات بدهم و بر این متعهد شدهام؛ در قرآن فقط دو بار «حَقًّا عَلَينَا» آمده یکی در همین آیه و دیگری در آیه ۴۷ سوره روم میباشد که میفرماید: «وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا مِنْ قَبْلِكَ رُسُلًا إِلَى قَوْمِهِمْ فَجَاءُوهُمْ بِالْبَيِّنَاتِ فَانْتَقَمْنَا مِنَ الَّذِينَ أَجْرَمُوا وَكَانَ حَقًّا عَلَيْنَا نَصْرُ الْمُؤْمِنِينَ»؛ « و ما پیش از تو پیمبرانی به سوی قومشان فرستادیم و آنها معجزات و ادله روشن بر آنان آوردند، پس از کافران بدکار انتقام کشیدیم، و بر ما نصرت و یاری اهل ایمان حتم است».
حجت الاسلام و المسلمین محمدیان، در ادامه به سوره یوسف آیه۱۱۰ اشاره کرد و گفت: خداوند در این آیه شریفه اینگونه بیان میکند که هرگاه به بن بست رسیدند، یاری ما رسید؛ «حَتَّى إِذَا اسْتَيْأَسَ الرُّسُلُ وَظَنُّوا أَنَّهُمْ قَدْ كُذِبُوا جَاءَهُمْ نَصْرُنَا فَنُجِّيَ مَنْ نَشَاءُ وَلَا يُرَدُّ بَأْسُنَا عَنِ الْقَوْمِ الْمُجْرِمِينَ»؛ « چون پيامبران نوميد شدند و چنان دانستند كه آنها را تكذيب مىكنند، ياريشان كرديم و هر كه را كه خواستيم نجات داديم و عذاب ما از مردم گنهكار بازگردانيده نشود».
وی ادامه داد: اما آیهای که در مکه نازل شد و دلهای مومنین را از فولاد آب دیده هم محکمتر کرد این آیات است که میفرماید: «وَلَقَد سَبَقَت كَلِمَتُنَا لِعِبَادِنَا ٱلمُرسَلِينَ* إِنَّهُم لَهُمُ ٱلمَنصُورُونَ* وَإِنَّ جُندَنَا لَهُمُ ٱلغَلِبُونَ»؛ «بى گمان، گفتار ما براى بندگانِ فرستاده شدهىمان (پيامبران)، از پيش مقرّر شده است* که البته آنها (بر کافران) فتح و فیروزی یابند* و همیشه سپاه ما (بر دشمن) غالبند»؛ (آیات ۱۷۱ تا ۱۷۳، سوره صافات).
«وَلَقَد سَبَقَت كَلِمَتُنَا»، یعنی که در گذشته هم این چنین بوده است، این سنت همیشگی خداوند است؛ «ٱلمَنصُورُونَ» مطلق است که هم دنیا و هم آخرت را شامل میشود؛ «جُندَنَا» همان حزبالله است که خداوند در مدینه فرمود «فَإِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْغَالِبُونَ»؛ (بخشی از آیه ۵۶، سوره مائده)؛ و در مکه فرمود «وَإِنَّ جُندَنَا لَهُمُ ٱلغَلِبُونَ».
«إِنَّا لَنَنصُرُ رُسُلَنَا وَٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ فِي ٱلحَيَوةِ ٱلدُّنيَا وَيَومَ يَقُومُ ٱلأَشهَدُ »؛ « ما پيامبرانمان و مؤمنان را در زندگى دنيا و در روز قيامت كه شاهدان براى شهادت بر پاى مىايستند، يارى مىكنيم»(آیه ۵۱، سوره غافر)؛ که این آیه هم در مکه نازل شده است و بیان میدارد که حتماً پیامبران و مومنین را در دنیا و آخرت از یاری خودمان برخوردار خواهیم کرد، کلمه «ٱلحَيَوةِ ٱلدُّنيَا»؛ خیلی اهمیت دارد.
معاون ارتباطات حوزوی دفتر مقام معظم رهبری(دام ظله)، در ادامه به بیان بعضی دیگر از آیات که در مکه پیرامون وعده یاری خدا و پیروزی مومنین، نازل شدهاست، پرداخت؛
« إِنَّ ٱلَّذِينَ قَالُواْ رَبُّنَا ٱللَّهُ ثُمَّ ٱستَقَمُواْ تَتَنَزَّلُ عَلَيهِمُ ٱلمَلَـئِكَةُ أَلَّا تَخَافُواْ وَلَا تَحزَنُواْ وَأَبشِرُواْ بِٱلجَنَّةِ ٱلَّتِي كُنتُم تُوعَدُونَ»؛ «بر آنان كه گفتند: پروردگار ما اللّه است و پايدارى ورزيدند، فرشتگان فرود مىآيند كه مترسيد و غمگين مباشيد، شما را به بهشتى كه به شما وعده داده شده بشارت است.»؛ (آیه ۳۰، سوره فصلت).
« فَلَا تَحْسَبَنَّ اللَّهَ مُخْلِفَ وَعْدِهِ رُسُلَهُ ۗ إِنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ ذُو انْتِقَامٍ»؛ « مپندار كه خدا وعدهاى را كه به پيامبرانش داده است خلاف مىكند. خداوند پيروزمند و انتقامگيرنده است»؛ (آیه۴۷، سوره ابراهیم). تا اینکه از مکه به مدینه آمدند و اولین آیهای که در مدینه نازل شد آیه ۲۱۴ از سوره بقره میباشد؛
«أَم حَسِبتُم أَن تَدخُلُواْ ٱلجَنَّةَ وَلَمَّا يَأتِكُم مَّثَلُ ٱلَّذِينَ خَلَواْ مِن قَبلِكُم مَّسَّتهُمُ ٱلبَأسَاءُ وَٱلضَّرَّاءُ وَزُلزِلُواْ حَتَّى يَقُولَ ٱلرَّسُولُ وَٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ مَعَهُۥ مَتَى نَصرُ ٱللَّهِ أَلَا إِنَّ نَصرَ ٱللَّهِ قَرِيب»؛ «مىپنداريد كه به بهشت خواهيد رفت؟ و هنوز آنچه بر سر پيشينيان شما آمده، بر سر شما نيامده؟ به ايشان سختى و رنج رسيد و متزلزل شدند، تا آنجا كه پيامبر و مؤمنانى كه با او بودند، گفتند: پس يارى خدا كى خواهد رسيد؟ بدان كه يارى خدا نزديك است.»؛ (آیه ۲۱۴، سوره بقره).
معاون ارتباطات حوزوی دفتر مقام معظم رهبری(دام ظله)، خاطرنشان کرد: بله سختیها خواهد بود، در گذشته هم سختی فراوان بوده است به قدری سختی و مشکلات تنگنا ایجاد میکند که حتی رسول و مومنین میگویند «مَتَى نَصرُ ٱللَّهِ»؛ پاسخ چیست؟ «أَلَا إِنَّ نَصرَ ٱللَّهِ قَرِيب»؛ یعنی مومنین دلهایتان قرص باشد هرچه طوفان حوادث سنگینتر باشد، قطعاً يارى خدا نزديك است؛ «أَلَا إِنَّ نَصرَ ٱللَّهِ قَرِيب». در آن صحنه تلخ بعد از جنگ اُحد که مسلمانها شکست سختی خورده بودند این آیه نازل شد؛ «وَلَا تَهِنُواْ وَلَا تَحزَنُواْ وَأَنتُمُ ٱلأَعلَونَ إِن كُنتُم مُّؤمِنِينَ»؛ «سستى مكنيد و اندوهگين مباشيد، زيرا اگر ايمان آورده باشيد شما برترى خواهيد جست.»؛ (آیه ۱۳۹، آل عمران).
وی ادامه داد: در مدینه این آیه نازل شد که میفرماید: «يَـأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ إِن تَنصُرُواْ ٱللَّهَ يَنصُركُم وَيُثَبِّت أَقدَامَكُم»؛ « اى كسانى كه ايمان آوردهايد، اگر خدا را يارى كنيد، شما را يارى خواهد كرد و پايدارى خواهد بخشيد.»؛ (آیه ۷، سوره محمد).
این مدال انصارالله شدن را خداوند در مدینه بر سینه مومنین زد و بعد میفرماید: «كَتَبَ ٱللَّهُ لَأَغلِبَنَّ أَنَا وَرُسُلِي إِنَّ ٱللَّهَ قَوِيٌّ عَزِيز»؛ «خداوند چنین مقرر داشته که من و رسولانم پیروز میشویم؛ چرا که خداوند قوّی و شکستناپذیر است»(آیه۲۱، سوره مجادله).
«كَتَبَ ٱللَّهُ»؛ یعنی خدا امضا کرده و امضای خدا پای آن نوشته شده است، یعنی حتماً و حتماً من و پیامبرانم پیروز هستیم،« إِنَّ ٱللَّهَ قَوِيٌّ عَزِيز».
وی گفت: آخرین وعدهای که خدا به مومنین داده در آیه ۵۴، سوره مائده بیان شده است؛
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا مَنْ يَرْتَدَّ مِنْكُمْ عَنْ دِينِهِ فَسَوْفَ يَأْتِي اللَّهُ بِقَوْمٍ يُحِبُّهُمْ وَيُحِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ أَعِزَّةٍ عَلَى الْكَافِرِينَ يُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلَا يَخَافُونَ لَوْمَةَ لَائِمٍ ذَلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشَاءُ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ»؛ « اى كسانى كه ايمان آوردهايد، هر كه از شما از دينش بازگردد چه باك؛ زودا كه خدا مردمى را بياورد كه دوستشان بدارد و دوستش بدارند. در برابر مؤمنان فروتنند و در برابر كافران سركش؛ در راه خدا جهاد مىكنند و از ملامت هيچ ملامتگرى نمىهراسند. اين فضل خداست كه به هر كس كه خواهد ارزانى دارد، و خداوند بخشاينده و داناست».
وی توضیح داد: بر اساس این آیه، خداوند قومی و مردمی خواهد آورد که آن قوم پرچم دین را بالا خواهند گرفت؛ آن قوم چه کسانی هستند؟ در تفسیر مجمع البیان قرن ششم مینویسد که از پیامبر(ص) سوال کردند یا رسول الله این قوم چه کسانی هستند که خدا به ما مومنین گفت هر کس که میخواهد برود «مَنْ يَرْتَدَّ»؛ من چنین قومی را خواهم آورد این قوم چه کسانی هستند؟ مرحوم طبرسی مینویسد پیامبر عظیم الشأن(ص) دست مبارکشان را بر روی شانههای سلمان گذاشتند و فرمودند که آنها از قوم سلمان هستند. در دهها روایت دیگر که فرمود اینها یاران امام زمان حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه شریف هستند؛ این دوتا را با هم جمع کنید، سوره مائده آخرین وعدهای است که خداوند برای مومنین بیان کرده است.
معاون ارتباطات حوزوی دفتر مقام معظم رهبری(دام ظله)، گفت: خداوند در هفده آیه قرآن میفرماید: «إِنَّ وَعْدَ اللَّهِ حَقٌّ»؛ این وعدههایی که بیان کردم همه حق است، در هشت آیه قرآن بیان میفرماید که وعده های ما همه صدق است؛ «وَلَقَدصَدَقَكُمُ ٱللَّهُ وَعدَهُۥٓ»؛ و در یازده آیه قرآن میفرماید مومنین اگر صبر و تقوا داشته باشید دشمن شما قطعاً نمیتواند کاری انجام بدهد «وَإِنْ تَصْبِرُوا وَتَتَّقُوا لَا يَضُرُّكُمْ كَيْدُهُمْ شَيْئًا»؛ این همه در قرآن این آیات تکرار شده است.
حجت الاسلام و المسلمین محمدیان، در ادامه جمله ای از امام خامنه ای(دام ظله)، در دیدار مردم قم در ۷ دی ۱۳۹۶، بیان کردند؛ «امید و نگاه بنده نسبت به آینده این کشور خیلی روشن است، بنده میدانم که خدای متعال اراده فرموده است که این ملت را به متعالیترین درجات برساند و بدانید که ان شاءالله ملت ایران به برکت اسلام، به برکت نظام اسلامی، بدون تردید به عالیترین درجات یک ملت، در حد و اندازه ملت ایران خواهد رسید و بدانید توطئه دشمن، خرابکاری دشمن، حمله دشمن و ضربهی دشمن، هیچ اثری نخواهد داشت و به معنای واقعی کلمه، دشمن هیچ غلطی نخواهد توانست بکند».
وی اظهار کرد: اگر در مورد اندیشههای قرآنی مقام معظم رهبری(مدظله العالی) بحث میکنیم، باید به این امیدهایی که ایشان از قرآن دریافت کرده و در دوره رهبریشان، امت را با این وعدههای الهی راهبری کردهاند، توجه کنیم. امیدهایی که خداوند برای مومنین ایجاد کرد تا در سختترین بنبست ها، هیچ گاه ناامیدی برای جریان مقاومت، چه در کشور و چه در منطقه ایجاد نشده است، همه به دلیل دریافتهای قرآنی ایشان است؛ یک بار حضرت آقا این آیات را خواندند که فرمود: وقتی موسی علیه السلام با بنی اسرائیل به رود نیل رسیدند و پشت سرشان فرعونیان، پشت سر دشمن و روبهروی رود خروشان نیل گفتند: «فَلَمَّا تَرَاءَى الْجَمْعَانِ قَالَ أَصْحَابُ مُوسَى إِنَّا لَمُدْرَكُونَ»؛ « چون دو لشکر روبرو شدند اصحاب موسی گفتند: اینک به دست فرعونیان خواهیم افتاد»؛ (آیه ۶۱، سوره شعرا)؛ کار تمام شد؛ موسی علیه السلام فرمود: «قَالَ كَلَّا إِنَّ مَعِيَ رَبِّي سَيَهْدِينِ»؛ «موسی گفت: هرگز چنین نیست، که خدا با من است و مرا به یقین راهنمایی خواهد کرد»؛ (آیه ۶۲، سوره شعرا)؛ مگر ممکن است مومنین در بن بست قرار بگیرد، امکان ندارد «إِنَّ مَعِيَ رَبِّي»؛ خدا با ما است.
معاون ارتباطات حوزوی دفتر مقام معظم رهبری(دام ظله)، خاطرنشان کرد: چهل و شش سال است که این ملت صدها و هزاران بار «إِنَّ مَعِيَ رَبِّي»؛ را تجربه کردهاست، همه با تمام وجود باور کردیم که خدا با ما است، و امروز که جریان نظام سلطه و نظام استکبار تمام همّ و غم و تمام عِده و عُده خود را در اختیار این رژیم سفاک قرار داده است، بعد از یکسال نتوانستند حتی یکی از اسیران خود را در غزه آزاد کنند. گرسنه و در محاصره کامل هستند، هر روز به طور میانگین صدها کشته میدهند و شهرهایشان ویران شده است اما خم به ابرو نیاوردهاند، «إِنَّ مَعِيَ رَبِّي». جنوب لبنان گفتند که اگر سید حسن عزیز را از میان برداریم مشکل تمام شده است و ما پیروز میشویم، سید حسن نصرالله و سید هاشم صفی الدین به شهادت رسیدند، خیلی از بزرگان حزب الله به مقام شهادت نائل آمدند اما امروز به صورت میانگین روزانه بیش از صدها موشک به سرزمین های اشغالی شلیک میشوند. «كَتَبَ ٱللَّهُ لَأَغلِبَنَّ أَنَا وَرُسُلِي »؛ خدا پیروزی را امضا کرده است.
اِنشاءالله همه در این خط با استقامت ایستادگی خواهیم کرد و این پیروزی بزرگ جریان حق در مقابل جریان باطل را جشن خواهیم گرفت.