سایت شاهچراغ/ مشاهده متن خبر
شماره خبر: 232304
تاریخ انتشار: 1403/9/10
نقد و بررسی کتاب الگوی سوم، در راستای تبیین زن تراز انقلاب اسلامی در اندیشه های قرآنی رهبر معظم انقلاب(دام ظله)

HyperLink

در راستای همایش بین المللی اندیشه‌های قرآنی امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی) و با هدف آشنایی عموم مردم، بویژه نسل جوان، طلاب و دانشجویان با این اندیشه های متعالی و همچنین بسط و گسترش روحیه پژوهش در آثار و اندیشه‌های قرآنی در بین اندیشمندان، محققان، اساتید حوزه و دانشگاه و علما و روحانیون، سلسله نشست‌های علمی- تبیینی به همت معاونت علمی، آموزشی و پژوهشی حرم مطهر حضرت احمدبن موسی الکاظم(علیهماالسلام)، برنامه‌ریزی شده است.

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل آستان مقدس، در این راستا، چهارشنبه ۷ آذرماه، در نخستین نشست با موضوع «تبیین زن تراز انقلاب اسلامی در اندیشه‌های قرآنی امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی)»، کتاب «الگوی سوم، الگوی رفتاری زن در خانواده و جامعه» معرفی، نقد و بررسی گردید.

در این نشست که در تالار اندیشه کتابخانه حرم مطهر برگزار شد، سرکار خانم دکتر زینب روستایی دکترای زبان و ادبیات عرب، استادیار دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم و سرکار خانم طاهره عبدی مدیر خانواده و بانوان معاونت فرهنگی، اجتماعی و تبلیغات اسلامی حرم مطهر به تبیین و نقد و بررسی این کتاب پرداختند.

 

گفتنی است، کتاب «الگوی سوم، الگوی رفتاری زن در خانواده و جامعه»، اثر دکتر فرج الله هدایت نیا است که در سال ۱۳۹۵ توسط سازمان بسیج جامعه زنان کشور، انتشارات لشگر فرشتگان در ۳۱۲ صفحه چاپ و منتشر شده است. در صفحه آغازین این کتاب، پیام مقام معظم رهبری(مدظله العالی) به کنگره ملی هفت هزار زن شهید کشور که در تاریخ ۱۵ اسفند ماه ۱۳۹۱ ایراد شده است برای مخاطب بازگو شده است. در این بیانات ارزشمند معظم لَه در مورد مقام زن می‌فرمایند:

 «زن در تعریف غالباً شرقی، همچون عنصری در حاشیه و بی نقش در تاریخ‌سازی و در تعریف غالباً غربی، به مثابه موجودی که جنسیت او بر انسانیتش می‌چربد و ابزاری جنسی برای مردان و در خدمت سرمایه‌داری جدید است، معرفی می‌شد. زن مسلمان ایرانی تاریخ جدیدی را پیش چشم زنان جهان گشود و ثابت کرد که می‌توان زن بود، عفیف بود، محجبه و شریف بود و در عین حال، در متن و مرکز بود. می‌توان سنگر خانواده را پاکیزه نگاه داشت و در عرصه سیاسی و اجتماعی نیز سنگرسازی‌های جدید کرد و فتوحات بزرگ به ارمغان آورد. زنانی که اوج احساس و لطف ورحمت زنانه را با روح جهاد و شهادت و مقاومت درآمیختند و مردانه‌ترین میدان‌ها را با شجاعت و اخلاص و فداکاری خود فتح کردند. در انقلاب اسلامی و در دفاع مقدس، زنانی ظهور کردند که می‌توانند تعریف زن و حضور او در ساحت رشد و تهذیب خویش و در ساحت حفظ خانه سالم و خانواده متعادل و در ساحت ولایت اجتماعی و جهاد امر به معروف و نهی از منکر و جهاد اجتماعی را جهانی کنند و بن‌بست های بزرگ را در هم بشکنند...».

کتاب مذکور در پنج فصل تآلیف شده است. در فصل اول مفهوم‌شناسی و مبانی الگوپذیری که خود شامل مفهوم شناسی الگو، تعریف الگو، تعریف واژههای مرتبط، مبانی الگو پذیری، ضرورت الگوسازی والگوپذیری در منابع اسلامی است و در فصل دوم به الگوشناسی زنان، خانواده‌گریزی، مجرد زیستی زن، باورهای غلط دینی، تنوع‌طلبی و خانه گریزی زن، در فصل سوم به مبانی الگوی سوم، مبانی انسان‌شناختی الگوی سوم، هویت انسانی، کرامت انسانی، تکریم مادران، همسران و دختران و مبانی فقهی، حقوقی الگوی سوم و عدالت حقوقی اشاره شده است. فصل چهارم این کتاب به شاخصه‌های الگوی سوم از جمله خانواده‌گرایی زن مسلمان، مبانی خانواده‌گرایی در اسلام، اصل پاک زیستی و آفرینش منزلی انسان و طبیعی بودن نهاد خانواده از سویی؛ تسریع و تسهیل امر ازدواج و تشکیل خانواده، آموزش و مهارت افزایی، حمایت خانواده و عرصه های حضور اجتماعی زن از سوی دیگر اختصاص یافته است. فصل پنجم نیز بایسته‌های الگوی سوم را حول محور خانواده محوری و جامعه‌پذیری زن مسلمان و فلسفه پوشیدگی، ادله فقهی و حدود شرعی پوشیدگی و  پوشیدگی در سیره حضرت زهرا(سلام‌الله‌علیها)را برای مخاطب شرح داده است.

بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نگاهی که به زن در جامعه منعکس شد، بویژه در دیدگاه رهبر معظم انقلاب(دام ظله) کاملاً با نگاه پیشین در جامعه ایران در تضاد بوده است. نگاهی که پیش از انقلاب در جامعه ایران حاکم بود، در راستای نگاهی بود که عمدتاً در غرب یا شرق نسبت به زن وجود داشت. بر این اساس، دو دیدگاه در ارتباط با زن ها در جامعه وجود دارد؛ دیدگاهی که در غرب حاکم است که شخصیت زن را تا حد یک شیء تنزل می دهد و نه به عنوان یک انسان و شخصیت مؤنث به آن نگاه می کند؛ بلکه صرفاً از نگاه جنسیتی آن هم در حد یک کالا و رفع نیاز و اغراض و مطامع‌شان است.

در جامعه شرقی، زن یک عنصر کاملاً در حاشیه است، بدون داشتن نقش مؤثر. اما در نگاه رهبری استناد به آیه ۷۱ سوره توبه، که از آن به ولایت اجتماعی تعبیر می‌کنند؛ ولایت اجتماعی، امر به معروف و نهی از منکر، جهاد اجتماعی حضور زن در جامعه، با رعایت تمام الزاماتی که هست کاملاً مؤثر و دوشادوش آقایان است.

«زن مجاهد مسلمان ایرانی، معلم ثانی برای زنان جهان خواهد بود؛ پس از معلم اول که زنان مجاهد صدر اسلام بودند. سلام خدا بر بانوی بزرگ اسلام حضرت فاطمه زهرا (سلام‌الله‌علیها) و بر همه زنان بزرگ صدر اسلام و بر بانوان فداکار و از جان گذشته ایران اسلامی. »(رهبر معظم انقلاب(دام ظله)، پيام به كنگره هفت هزار زن شهيد، ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۲)


شایان ذکر است، سلسه نشست‌های تبیین در راستای همایش بین المللی اندیشه های قرآنی حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای(مدظله‌العالی) روزهای چهارشنبه از ساعت ۱۵ تا ۱۷ در تالار اندیشه کتابخانه آستان مقدس حضرت احمدبن موسی الکاظم(علیهماالسلام) برگزار می‌گردد.

نشست این هفته، چهارشنبه ۱۴ آذرماه، به تبیین و بررسی کتاب «حقیقت عظیم»/ بررسی ابعاد وجودی حضرت زهرا (سلام الله علیها) در اندیشه های قرآنی امام خامنه‌ای(دام ظله) اختصاص دارد.

علاقه‌مندان جهت حضور در این نشست‌های علمی تبیینی، می‌توانند با مراجعه به نشانی eform.shahecheragh.ir/andisheh در پایگاه اطلاع‌رسانی حرم مطهر، بصورت اینترنتی ثبت‌نام کنند.


نظرات کاربران

1
  ارسال نظر
نام:
ایمیل:
نظر:
کد امنیتی:

200 کاراکتر




گزارش های تصویری


جست و جو در سایت