دومین نشست علمی - تبیینی در راستای «همایش بین المللی اندیشههای قرآنی حضرت آیت الله العظمی امام خامنهای(دام ظله)»، به «بررسی ابعاد وجودی حضرت زهرا سلام الله علیها در اندیشه های قرآنی امام خامنهای(دام ظله)» پرداخت.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل آستان مقدس، در این نشست که با حضور دکتر طلایی معاون علمی، آموزشی و پژوهشی حرم مطهر حضرت احمدبن موسی الکاظم علیهماالسلام، در تالار اندیشه کتابخانه حرم مطهر برگزار شد، سرکار خانم دکتر منازاده و سرکار خانم دکتر قاسمی از اساتید دانشگاه به نقد و بررسی کتاب «حقیقت عظیم» پرداختند.
در این نشست، دکتر منازاده با اشاره به این سخن از امام خامنهای(مدظلهالعالی) که حضرت فاطمه زهرا سلاماللهعلیها را «معمای ناگشودهی ذهن بشر و معارف بشری» معرفی میکنند، خاطر نشان کرد: از منظر معظم لَه «هر چه دربارهی فاطمهی زهرا(سلاماللهعلیها) بگوییم، کم گفتهایم. ابعاد وجود این انسیهی حورا، این روح مجرد، این خلاصهی نبوت و ولایت به قدری برای ما پهناور، بیپایان و درکناشدنی است که حقیقتاً متحیر میمانیم.
وی ادامه داد: پیرامون شخصیت زن، سه نگاه متفاوت وجود دارد؛ گروهی سعی در معرفی زن به عنوان یک موجود غیر اجتماعی و خانه نشین دارند، که یک نگاه متحجرانه نسبت به زن میباشد که به اسم سنت یا دین این نگاه در برخی از جوامع دیده میشود. گروه دیگر، نگاه خانوادهگریزی به اسم آزادی و حقوق زن دارند. در واقع در این نگرش، خانواده بستر ظلم کردن به زن تعریف شده است. اما الگوی سوم نگاه به زن، نگاهی است که اسلام به زن دارد و ریشه آن در نگرش اصیل به زن است. این تعریف با ترسیم نیازمندیها، استعدادها و توانمندیها و نیاز اجتماعی که خود زن دارد و نیازی که جامعه به زن دارد، همخوانی دارد.
دکتر منازاده با بیان اینکه دیدگاه اسلام نسبت به زن، همراستای رشد، تکریم و آفرینش زن تعریف شده است، خاطرنشان کرد: از نظر اسلام، زن و مرد از نظر ارزشمندی هر دو یکسانند. هر دو از ارزش ذاتی و روح ملکوتی برخوردارند و در آیه اول سوره مبارکه نساء نیز اشاره شده که هر دوی زن و مرد از یک نفس واحد و الهی آفریده شدهاند. همچنین این نکته مهم است که روح، جنسیت بردار نیست، زن و مرد ندارد، اما زمانی که عرصه مادی می شود، زن و مرد در مسیر رشدشان که مسیر تقواست وظایف ویژه خود را دارند و ملاک برتری آنها تقوا است. همانطور که در آیه ۱۳ سوره حجرات آمده است: «إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ»؛ « همانا بزرگوار و با افتخارترین شما نزد خدا، با تقواترین شمایند».
در ادامه این نشست، دکتر قاسمی با اشاره به این سخن رهبری که میفرمایند «اگر شخصیت فاطمهی زهرا(سلاماللهعلیها) برای ذهنهای سادهی ما و چشمهای نزدیکبین ما آشکار میشد، ما هم تصدیق میکردیم که فاطمهی زهرا سرور همهی زنان عالم است»، در مورد کتاب «حقیقت عظیم» گفت: این کتاب مجموعه ای ارزشمند از سخنان رهبر معظم انقلاب(دام ظله) دربارهی وجود مقدس حضرت فاطمه زهرا (سلاماللهعلیها) از دهه ۵۰ (سال ۱۳۵۱) تا دهه ۹۰ است. نویسنده این کتاب شخص رهبری نیستند، بلکه سخنان ایشان درباره زن، گردآوری و بر اساس ترتیب زمانی تدوین و منتشر شده است.
وی اظهار کرد: مطالب کتاب «حقیقت عظیم» را میتوان در ۱۵ مبحث، تبیین نمود؛ وظیفهمندی، هدفمندی، الگو بودن حضرت زهرا(سلاماللهعلیها)، حضور در همهی صحنههای انقلاب اسلامی پیامبر(ص)، هنرمندی مادرانه، الگوسازی، جهاد، معلم و شاگرد بسیار پیشرفته برای پدر، تبلیغ، خطبهخوانی و استقبال از خطر برای دفاع از دین، الگوی زنده، قاطع، پیگیر، آگاه و دانشمند از مباحثی است که به نقل از ایشان میشود سخنان رهبری را در این کتاب دستهبندی کرد. توسلاتی که در شرایط جنگ، رزمندگان با بردن نام ایشان داشتند، موجب قدرت و اعتماد به نفس و پیروزی آنها بود.
دکتر قاسمی خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب(مدظله العالی) برای شرایط جنگ، شرایط صلح، سازندگی و برای همه امور زندگی و انقلاب، به حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) توسل دارند و توصیه میکنند.
وی گفت: تبیین شخصیت، ابعاد زندگی ظاهری و فضائل عملی حضرت زهرا(سلام الله علیها)، مقامات معنوی، برکات، نمونه و الگوبودن حضرت فاطمه(سلام الله علیها)، وظیفه ما نسبت به آن حضرت، «انقلاب اسلامی و حضرت فاطمه(سلام الله علیها)» و زن از دیدگاه اسلام و غرب از سایر موضوعات مطرح شده در این کتاب ارزشمند است.
شایان ذکر است، کتاب «حقیقت عظیم»، توسط مؤسسه فرهنگی حدیث لوح و قلم گردآوری و از سوی انتشارات انقلاب اسلامی وابسته به دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتاللهالعظمی امام خامنهای(مدظلهالعالی) در قطع رقعی و با دارا بودن ۲۹۸ صفحه، چاپ و منتشر شده است.